Blog

news

Woodland Dwelling

Woodland Dwelling

On Monday, 06 April 2020 at 12:15

We have successfully obtained planning consent for the construction of a bespoke, contemporary dwelling within a small copse at the entrance to Lymm village. The dwelling was designed following the comments of Warrington Borough Council and the Planning Inspector during a previous appeal for development of the site. The building was designed to act as a visual interpretation of the surrounding woodland, ensuring that the house would blend in seamlessly with the surrounding vegetation. The curved plan and form of the building resulted in an organic, segmented dwelling with lightweight glazing between to allow natural daylight to spill into the interior. Also featuring timber clad walls and a green roof to be subtle and complementary of the site’s woodland location. The proposal includes an elevated ground floor using an auger screw piled foundation and stilt system to raise the property from the woodland floor to encourage habitats in the undergrowth, the end result being a dwelling which has the illusion of a floating timber framed building.